Kizomba

A kizomba jelentése: ünnep, baráti találkozó, buli

Ez a fiatal műfaj az 1980-as években Afrikában, a portugál gyarmatokon (Angola) alakult ki. Zenei- és egyben táncstílus is, ötvözi az angolai és más afrikai stílusok zenéit a Francia Antillákról származó autentikus zoukkal. Hangzásra emiatt nagyon hasonlít a modern zouk zenéhez, de semmiképpen sem azonos azzal, tekintve jóval szinkópáltabb, hangsúlyosabb ritmikáját.

Iskolái

– az angolai kizomba (semba és zouk keveréke) és

– a cabo verdei kizomba, amihez pl. az európai mazurka tánc is kapcsolódik, illetve amit más néven passada-nak hívnak (coladeira és zouk keveréke)

Ezen felül (mint zene) létezik még egy São Tomé és Principe – szigetén népszerű vállfaja is, (St. Thomas szigete, Közép-Afrika), melyre a legnagyobb hatást az angolai és zöld-foki-szigeteki zenei kultúra gyakorolta. (kizomba, kadence)

Egyik fő zenei elődje a semba, mely nem összetévesztendő a sambával, bár eredetét tekintve a brazil samba elődje is. A semba főbb hangszerei: a dob, a konga, a gitár és a reco-reco.

Zene

Zeneileg egyszerű, 4/4-es ütemezésű, lépéstechnikája afro, tehát enyhén hajlított térdekkel, telitalpon, laza csípővel táncolják. Vezetéstechnikájában az argentín tangóhoz hasonlítható leginkább. Köldöktől felfelé a tartás feszes, nincs külön izoláció vállban, mellkasban és a férfiak főként a mellkasukkal irányítják a lányokat. Az egész táncot a könnyed és folyamatos sétálás jellemzi.

Stílusok

Semba:

A semba egy tradícionális angolai tánc és zenei stílus. A masemba-tól származtatják, mely tánc egyik legalapvetőbb jellegzetessége a táncosok hasának tánc közbeni érintkezése. Csakúgy, mint a portugál kolonizáció idején, manapság is az egyik legnépszerűbb műfaj Angolában. Szókimondó szövege és változatos zenei szerkezete miatt bátran használják bármilyen érzelem megjelenítésére, legyen szó akár hétköznapi témáról vagy különleges mondanivalóról. A sembának köszönhetően olyan műfajok születtek, mint a samba, a kizomba vagy akár a kuduro.

Kuduro:

A kuduro (vagy kuduru) szó jelentése helyi (kimbundu) nyelven kb. annyit tesz: feszes hátsó. Eredetileg Angolában született az 1980-as években. Az Angolában is egyre jobban ismertté vált európai és amerikai elektronikus zene arra inspirálta az angolai zenészeket, hogy belekeverjék saját zenei stílusukat. Lüktető tempó, dinamizmus és táncolhatóság jellemzi.

Tarraxa:

A tarraxa (szintén: tarracha, tarraxo, tarraxinha) kizombának egy alfaja. Egyesek szerint önálló zenét és táncot képez. Jelentése: olyan eszköz, amivel gyémántokat (vagy kemény anyagokat) munkálnak meg.

A tarraxa a 90-es években jelent meg, a kizomba és a love zouk kombinációjaként. Ezt a fajta zenét általában DJ-k szerzik, digitálisan. Hangszeres változata nem is létezik.

Érdemes még tudni, hogy a tarraxa úgynevezett ventoinha stílusa Nelson Freitas és Rei Helder Dança ventoinha című száma ihletésére alakult ki.